Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

μια απολογία που δεν διαβάστηκε

Ακολουθεί το κείμενο της απολογίας μου στη δίκη της 10ης Οκτωβρίου 2011. Το δικαστήριο δεν με άφησε να τη διαβάσω, παρά το ότι το ζήτησα επανειλημμένα. Σκέφτηκα να αναρτήσω δύο εκδοχές της απολογίας, μία εκτενή και μία σύντομη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί αποσπάσματα από επερωτήσεις στη βουλή και δηλώσεις του κ. Όθωνα στον τύπο. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα: τα αποσπάσματα είναι λαχταριστά και αποδεικνύουν τον εκπεσμό του πολιτικού κ. Όθωνα που είχε το θράσος να υποστηρίξει με τη μήνυσή του (στα χαρτιά βέβαια γιατί στο δικαστήριο δεν ήρθε), ότι δεν είναι προδότης και δοσίλογος. Όσοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα λόγια του (αφορούν κυρίως το νομό Ρεθύμνου) μπορούν να διαβάσουν μόνο τα έντονα γράμματα, ή να παραλείψουν ολωσδιόλου τα πλάγια. Όλα προέρχονται από την προσωπική ιστοσελίδα του κ. Όθωνα και ελπίζω να μην τα βγάλει όπως έβγαλε από την ίδια σελίδα τις δηλώσεις που εξηγούσε γιατί επέλεξε να κινηθεί δικαστικά εναντίον μου. Αν το κάνει, δείγμα αναγνώρισης της ανακολουθίας τους, θα μείνουν τουλάχιστον εδώ για να τα/τον θυμόμαστε.

Πριν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δικηγόρους μου που ανέλαβαν δωρεάν την υπεράσπισή μου, κκ. Θωμά Λεχωβίτη και Θεόδωρο Τσούλα, καθώς και τον Πέτρο Στεφανάκη που δεν κατάφερε τελικά να παραστεί στη δίκη, τους μάρτυρες υπεράσπισης, καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ) κκ. Όλγα Γκράτσιου και Χρήστο Χατζηιωσήφ για τα καλά τους λόγια, καθώς και το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, που παρότι δεν ανήκω στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ανάγνωσε την προσπάθεια φίμωσης της διαμαρτυρίας, προσφέρθηκε ως μάρτυρας και παρέμεινε στο δικαστήριο μέχρι την ετυμηγορία. Τους ευχαριστώ όλους! Ευχαριστώ επίσης τις συλλογικότητες που εξέδωσαν ψηφίσματα αλληλεγγύης (με χρονολογική σειρά): το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων του ΠΚ, το Σπουδαστικό Σύλλογο ΤΕΙ Ρεθύμνου, το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων ΠΚ, την Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Χολαργού Παπάγου, τη Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Αγνώστου Στρατιώτη-Αγανακτισμένους Ρεθύμνου, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου (ελπίζω να μην ξεχνάω κάποιο). Ευχαριστώ επίσης όσους τοποθετήθηκαν επώνυμα στον τύπο, τοπικό και μη, τους πολλούς φίλους, παλιούς και νέους, που μου έχουν συμπαρασταθεί ηθικά και έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα, καθώς και όσους έγραψαν στο ίντερνετ αναδημοσιεύοντας και σχολιάζοντας. Δεν θεωρώ ότι όλο αυτό με αφορά προσωπικά. Συνιστά ακριβώς αυτό για το οποίο έχει γίνει όλος αυτός ο σάλος: μια προσπάθεια φίμωσης της διαμαρτυρίας, μια προσπάθεια κατάρριψης ενός ακόμη κάστρου της κουρελιασμένης δημοκρατίας στην Ελλάδα. Έτυχε να είμαι εγώ. Ευελπιστώ να γίνουμε περισσότεροι.

Κείμενο απολογίας:


Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι με την πράξη μου δεν επεδίωκα να προσβάλω την προσωπικότητα του κ. Όθωνα όπως αυτή εκφράζεται στην ιδιωτική του ζωή. Επρόκειτο καθαρά για μια πράξη αποδοκιμασίας της πολιτικής που εφαρμόζει και επηρεάζει άμεσα τη ζωή μου, τη ζωή της οικογένειάς μου, των φίλων και των συμπολιτών μου.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κ. Όθωνα σε ένα γεύμα σε εστιατόριο του Ρεθύμνου όπου με είχε προσκαλέσει ο μακαρίτης Γιάννης Χαλκιαδάκης, εκδότης τότε των Ρεθεμνιώτικων Νέων. Ήταν θαρρώ χειμώνας του 2005. Μου είχε φανεί άνθρωπος ευθύς, άνθρωπος των λόγων του. Θα τον αφήσω λοιπόν να μιλήσει μόνος του για τον πολιτικό κ. Όθωνα, της αντιπολιτευτικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο που τον γνώρισα.

Ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Παυλόπουλο, σχετικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (29/11/2005):
«Η χρησιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αναμφισβήτητη καθώς αυτό προσφέρει βοήθεια σε ένα ευρύτατο πλαίσιο συμπολιτών μας που χρήζουν άμεσης ανάγκης και καθημερινής βοήθειας. Το πρόγραμμα αυτό έχει γίνει αποδεκτό στη συνείδηση των πολιτών και αποτελεί έκφραση του κοινωνικού προσώπου της ελληνικής πολιτείας.
Εντούτοις, παρά την αναγνωρισμένη χρησιμότητα του, υπάρχει κίνδυνος η λειτουργία του να ανασταλεί άμεσα καθώς σταμάτησε η χρηματοδότηση τους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η πολιτεία άφησε την αρμοδιότητα του χειρισμού του στους δήμους, οι οποίοι όμως σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να το υποστηρίξουν οικονομικά.
Συγκεκριμένα, οι δήμοι του Νομού Ρεθύμνου που εφαρμόζουν ήδη το πρόγραμμα αυτό έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς η απαίτηση των πολιτών για τη συνέχιση του προγράμματος είναι έντονη ενώ οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών περί βελτίωσης των οικονομικών των ΟΤΑ.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Υπάρχει η πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του; Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αυτή και πότε θα δοθούν τα σχετικά κεφάλαια στους δήμους;
Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο σταμάτησε να χρηματοδοτείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα «παρά την αναγνωρισμένη χρησιμότητά του», αλλά και ίδιοι οι ΟΤΑ διαλύονται και συγχωνεύονται. Μάλλον ακριβώς τα αντίθετα θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κρίνοντας από την επερώτηση του κ. Όθωνα.

Επερώτηση στον κ. Μ. Κεφαλογιάννη, υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, για τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με το λιμάνι του Πειραιά (25/7/2006):
«Θύμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της ναυλώσεως επιβατικών πλοίων ελληνικών εταιριών για τις ανάγκες μεταφοράς ξένων υπηκόων από το πληττόμενο Λίβανο, είναι δυστυχώς το Ρέθυμνο. Όμως, είναι και το θύμα της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική ακτοπλοΐα τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα, κατά την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε, για πολλοστή φορά, το λιμάνι του Ρεθύμνου παρέμεινε άδειο, αφού το πλοίο "Πρέβελης" βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι του Ηρακλείου, καλύπτοντας το κενό που άφησε πίσω του φεύγοντας για το Λίβανο το πλοίο της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ "Κρήτη ΙΙ".
Αποτέλεσμα είναι οι Ρεθυμνιώτες αλλά και οι επισκέπτες του νησιού να ταλαιπωρούνται καθώς αναγκάζονται να ταξιδεύουν προς τον Πειραιά μέσω των λιμανιών της Σούδας και του Ηρακλείου. Οι Ρεθυμνιώτες καταδικάζουν την απαράδεκτη τακτική όποια βλάβη ή έκτακτη ανάγκη προκύψει σε άλλο λιμάνι της Κρήτης το κενό να καλύπτεται …κατά προτεραιότητα από το ένα και μοναδικό πλοίο του Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην ξέρουν τελικά αν και από ποιο λιμάνι τελικά θα ταξιδέψουν.
Έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους πολίτες η εύκολη λύση της ακτοπλοϊκής απομόνωσης του Ρεθύμνου κάθε φορά σε κατάσταση κρίσεως, γεγονός που υποβαθμίζει το Ρέθυμνο, το οποίο παρουσιάζει έντονη τουριστική και ευρύτερα οικονομική ανάπτυξη. Η δε αδιαφορία του υπουργείου για τα αισθήματα πικρίας των Ρεθυμνιωτών για την υποτίμηση του τόπου τους και για την εφαρμογή βιώσιμων και μακροπρόθεσμων λύσεων, έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο ανοχής.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1) Σκοπεύει επιτέλους το υπουργείο σας να εκπονήσει μόνιμη λύση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων τουριστών και κατοίκων του ετησίως;
2) Με ποιον τρόπο σκοπεύει το υπουργείο σας επιτέλους να επιλύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών γραμμών του Ρεθύμνου, που ιδιαίτερα φέτος έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις πλήττοντας καίρια τον τουρισμό του Νομού;»
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη λύση του προβλήματα που είδαμε και επί Νέας Δημοκρατίας: οριστική διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με τον Πειραιά. Μας εγκατέλειψε επίσης η ευαισθησία του κ. Όθωνα για το θέμα. Ψηφοφόρος του μάλιστα με βεβαίωσε ότι εν τη παρουσία του είχε πει προεκλογικά ότι ή θα φέρει καράβι στο Ρέθυμνο ή θα αυτοκτονήσει. Μπορώ να βεβαιώσω ότι στις 25/9/2011 στη μαρίνα Ρεθύμνου ήταν ακόμη ζωντανός!

Επερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για το στεγαστικό πρόβλημα του ΤΕΙ (17/5/2007):
"… Δυστυχώς πληροφορούμαι ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2007, δεν έχει εγγραφεί κανένα νέο έργο για το ΤΕΙ Κρήτης, γεγονός που δημιουργεί εύλογο προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος του ΤΕΙ Ρεθύμνου. Σύμφωνα δε, με εγκύκλιο που έχει εκδώσει το Υπ. Οικονομικών, δεν εντάσσονται νέα έργα στον τετραετή προγραμματισμό για τις δημόσιες επενδύσεις μέχρι του τέλους του 2008, με αποτέλεσμα η επέκταση του ΤΕΙ Κρήτης – παρότι διαθέτει την έγκριση δημοπράτησης από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων – να μένει χωρίς χρηματοδότηση και η όποια εξέλιξη επί του θέματος να μετατίθεται στις καλένδες’’. (παραλείπω το μέρος που αναφέρεται επακριβώς το πρόβλημα και καταλήγω με το ‘Συμπέρασμα’ έτσι όπως δόθηκε στον τύπο:)
ΤΟ  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μέχρι  το τέλος του 2008(!) δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ για το ΤΕΙ Ρεθύμνου. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένομε την ένταξη του στον…. επόμενο τετραετή προγραμματισμό του για τις δημόσιες επενδύσεις 2008-2011. Μόνο που, ευτυχώς, αυτόν θα τον κάνει μια άλλη κυβέρνηση που δεν θα εμπαίζει με συνεχείς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους Ρεθεμνιώτες!
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προφανώς και δεν χρειάζεται να δώσει πλέον υποσχέσεις για το συνεχιζόμενο από τότε στεγαστικό πρόβλημα του ΤΕΙ Ρεθύμνου καθώς το κλείνει!

Για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Όθωνας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όντας στην αντιπολίτευση, που προφανώς έχασε στη συνέχεια ως κυβέρνηση.
Επερώτηση στην Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του κ. Όθωνα στην οποία ακολούθησαν και άλλοι πέντε βουλευτές (2/2/2005):
 «Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, λόγω των μεγάλων περικοπών των πιστώσεων για την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού.
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια της επαρχίας είναι τραγική, αφού το εαρινό εξάμηνο αναμένεται να βρει πολλά τμήματα κλειστά, ενώ σε άλλα «κόβονται» μαθήματα στη μέση της χρονιάς και συρρικνώνονται σχολές.
Στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης, Αιγαίου, Ιονίου, Πάτρας και Θράκης οι πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων καθηγητών μειώθηκαν φέτος κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε διδακτικό προσωπικό.
Αναστάτωση και ανησυχία για την έλλειψη καθηγητών, αφού νέες θέσεις δεν προκηρύσσονται και οι συμβασιούχοι καθηγητές μειώνονται επικρατεί και στα άλλα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας. Χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια αγωνιούν για την τύχη των σπουδών τους και την υποβάθμιση των πτυχίων τους, ενώ οι καθηγητές και οι πρυτανικές αρχές οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Ύστερα από τα παραπάνω,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός: 
Θα υπάρξουν πρόσθετες επιχορηγήσεις των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού με συμβάσεις;
Θα   γίνει   προκήρυξη   θέσεων   για   την   πρόσληψη   μόνιμου   διδακτικού προσωπικού με προτεραιότητα στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και πότε;»
Σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή στις 24 Αυγούστου του 2011 όχι μόνο δεν πρόκειται να προσληφθούν νέοι συμβασιούχοι αλλά καταργείται ακόμη και η θέση των συμβασιούχων. Στη μεταβατική φάση στον νέο τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης από 70 συμβασιούχους καθηγητές που είχε κατά το περασμένο ακαδημαϊκό έτος πρόκειται να έχει 27. Για τη δε υποχρηματοδότηση επί ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση έχει γίνει τραγική! Πού έχουν πάει οι ανησυχίες του κ. Όθωνα;

Δηλώσεις στον τοπικό τύπο, 15/2/2005 (δύο μόλις βδομάδες μετά την επερώτηση που αναφέρθηκε) με αφορμή την αναβολή έναρξης του εαρινού εξαμήνου:
«Αν και ο κ. Καραμανλής προσπαθούσε απεγνωσμένα να πείσει τους πολίτες ότι ΘΑ δώσει το 5% στην παιδεία κάποια στιγμή στο μέλλον, αρκούσε ένας μόνο χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ για να αναδειχθούν τα τεράστια προβλήματα των περιφερειακών πανεπιστήμιων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έγκαιρα επεσήμανα, μαζί με άλλους συναδέλφους μου, στην Υπουργό Παιδείας, την ύπαρξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης από τις μεγάλες περικοπές στις πιστώσεις για την πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού και από την αδυναμία κάλυψης των αναγκών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που το ανάγκασε να βάλει λουκέτο και να αναστείλει τη λειτουργία του.
Είναι πλέον φανερό ότι η εικόνα των κλειστών πανεπιστημίων εκφράζει, χαρακτηρίζει και αποτιμά το έργο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ στον κρίσιμο τομέα της παιδείας.»
Ασχολίαστο!

Επερώτηση για τα προβλήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων προς τον υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που απευθύνθηκε στον παριστάμενο υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο (1/3/2005, 15 μέρες μετά την προηγούμενη). Το συγκεκριμένο δεν θα το σχολιάσω, αλλά θα το αντιγυρίσω ως ερώτηση προς τη σημερινή υπουργό Παιδείας, μέλος της κυβέρνησης στην οποία συνεχίζει να συμμετέχει και ο κ. Όθωνας:
«…Η πρωτοβουλία αυτής της επερώτησης έρχεται να εκφράσει την αγωνία για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους μια σειρά Περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας που οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση από την παρούσα Κυβέρνηση των ιδρυμάτων αυτών, αλλά κυρίως θα έλεγα να εκφράσει την αγωνία για την ολοφάνερη έλλειψη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού στήριξης, ανάπτυξης, αλλά και αναδιάρθρωσης όπου απαιτείται των Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Για να συμμεριστεί όμως, κανείς αυτήν την αγωνία υπάρχει μια προϋπόθεση. Η προϋπόθεση αυτή έχει να κάνει με το να μπορεί να κατανοήσει κατ’ αρχήν, αλλά και να συμφωνήσει πολιτικά στη συνέχεια, στο ρόλο που πραγματικά στη σύγχρονη εποχή μπορεί και πρέπει να διαδραματίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα αυτά της ελληνικής περιφέρειας. Να συμφωνεί δηλαδή πολιτικά ότι πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό τους ρόλο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που φιλοξενεί η ελληνική περιφέρεια μπορούν να γίνουν πυλώνες που θα στηριχθεί μια άλλου τύπου περιφερειακή ανάπτυξη ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της, αλλά και μπορούν να αποτελέσουν πηγή πρωτοβουλιών επιμορφωτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών που θα ενισχύουν μια οργανική διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις τοπικές κοινωνίες.
Έχει άραγε η Κυβέρνηση τέτοιους προβληματισμούς; Φαίνεται να έχει ιεραρχημένες τέτοιες προτεραιότητες; Φοβάμαι ότι η απάντηση είναι πάρα πολύ καθαρή και είναι αρνητική.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παρετέθησαν ήδη όλα εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ένα Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το οποίο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργεί και ως πρότυπο και στον παιδαγωγικό και στον εκπαιδευτικό και στον ερευνητικό του χαρακτήρα, κινδυνεύει να έχει σημαντικά βήματα υποχώρησης εξαιτίας της ανεπάρκειας της πολιτικής σας και της άρνησης να του δώσετε εκείνα τα μέσα είτε μέσω  χρηματικών πόρων είτε μέσω άλλων εργαλείων στήριξης και ενίσχυσης για να συνεχίσει το έργο του.
….Κλείνοντας θέλω να δηλώσω ότι από την πλευρά μας αυτή η πρωτοβουλία, όπως και στην αρχή είπα, είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, που θα τη φέρει ενώπιον, αν όχι των προεκλογικών προσδοκιών που δημιούργησε, ενώπιον έστω των πραγματικών, πιεστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια.
Φοβάμαι ότι ο παριστάμενος Υπουργός, που θα πάρει αμέσως το λόγο, αντί να επιλέξει την οδό της αφύπνισης, για να δει κατάματα τα προβλήματα, κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με την πεπατημένη της Κυβέρνησης μέχρι τώρα, θα υπνοβατήσει πάλι στο παρελθόν, ψαχουλεύοντας  ή εφευρίσκοντας σημεία, στα οποία θα οδηγήσει την αντιπαράθεση για το αν κάποια πράγματα -και ποια είναι αυτά- έγιναν σωστά ή λάθος στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν.
Θα κάνω μια τελευταία έκκληση, κύριε Υπουργέ, κλείνοντας. Ας ανοίξουμε τη συζήτηση επί της ουσίας για το ρόλο των περιφερειακών πανεπιστημίων και των αναγκών τους για το παρόν και το μέλλον.»

Και θα κλείσω με δύο παρεμβάσεις του κ. Όθωνα για τον προϋπολογισμό του 2005 και του 2006.
Παρέμβαση για τον προϋπολογισμό του 2005 στην ελληνική βουλή (21/12/2004):
Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία κοινωνικά ρεύματα που αισθάνονται ανασφάλεια, έχουν πληγεί, αισθάνονται ότι οι εξελίξεις, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που η νέα εποχή αλλά και οι κίνδυνοι που περιέχει, δημιουργούν μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση γι΄ αυτούς. Έρχεται ο σημερινός προϋπολογισμός να παρέχει εκείνο το δίχτυ προστασίες σε αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες; Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να αναγνώσει τέτοια στοιχεία στο συζητούμενο προϋπολογισμό.
Μια δεύτερη αναγκαιότητα, στην οποία θεωρητικά όλοι συμφωνούμε είναι η περιβόητη στροφή στην περιφέρεια. Η υπερσυγκέντρωση πόρων και προγραμμάτων είτε λόγω Ολυμπιακών Αγώνων είτε πραγματικών υψηλών προτεραιοτήτων για το Λεκανοπέδιο της Αττικής, για την ολοκλήρωση τεράστιων βασικών και αναγκαίων υποδομών για την ηπειρωτική χώρα, είναι σίγουρο ότι τα τελευταία χρόνια επιδείνωσαν μια κατάσταση αναπτυξιακής υστέρησης στην περιφέρεια. Ανιχνεύεται στο συζητούμενο προϋπολογισμό πρόθεση να υλοποιηθεί αυτή η αναγκαία στροφή στην περιφέρεια; Κατά τη γνώμη μου όχι.
Υπάρχει αναγκαιότητα ενίσχυσης των διαδικασιών αποκέντρωσης, πάταξης της γραφειοκρατίας, να πάνε οι αποφάσεις πιο κοντά στον πολίτη, να ενισχυθούν οι θεσμοί και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος σχεδιασμός ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια; Η αναγκαιότητα σίγουρα υπάρχει, όσο σίγουρο είναι ότι αναγκαιότητα αυτή δεν υπηρετείται ή δεν ανιχνεύονται τέτοιες προθέσεις και προβλέψεις στο συζητούμενο προϋπολογισμό.
Είμαστε σύμφωνοι ότι η επένδυση σε δράσεις μεσοπρόθεσμης απόδοσης, όπως είναι η παιδεία, η επιμόρφωση, η κατάρτιση, η έρευνα, η υψηλή τεχνολογία, είναι επενδύσεις και δράσεις που όλες οι σύγχρονες προηγμένες κοινωνίες κάνουν για να προλάβουν το μέλλον που έρχεται και ότι η χώρα μας πρέπει να περπατήσει με γρήγορους ρυθμούς σε αυτό το δρόμο; Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε.
Φαίνεται να ιεραρχεί η Κυβέρνηση σε υψηλή προτεραιότητα αυτές τις ανάγκες; Δεν προκύπτει από το συζητούμενο προϋπολογισμό, εάν δει κανείς τους συγκεκριμένους κωδικούς και τις συγκεκριμένες προβλέψεις. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω εν τέλει ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του -και  έχουμε όλοι ευθύνη γι’ αυτό- πρέπει να αναμετρηθεί με το ανάστημα των ελπίδων των Ελλήνων πολιτών και των αναγκών του μέλλοντος που έρχεται. Στην Ελλάδα των ανοιχτών και διεθνών οριζόντων δεν ταιριάζει η χαμηλή και τυφλή πτήση που επιχειρεί η σημερινή Κυβέρνηση, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να συντριβούν μια σειρά εθνικές και κοινωνικές κατακτήσεις στο πέλαγος της αμηχανίας, των δισταγμών και της ανεπάρκειας.
Με το πνεύμα αυτό, σας καλούμε, κλείνοντας το σωτήριο έτος 2004, που ξεκίνησε από πλευράς πολιτικής ευθύνης στις 7 Μαρτίου, να το διαδεχθεί ένας χρόνος που εύχομαι σε όλους σας να είναι χρόνος υγείας και δημιουργίας. Όλοι μαζί, με πρωτοβουλία βέβαια της Κυβέρνησης που έχει την ανάλογη πολιτική ευθύνη και την εντολή, να χαράξουμε και να περπατήσουμε το δρόμο του μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας.»

Παρέμβαση για τον προϋπολογισμό του 2006 (24/11/2005):
Η κυβέρνηση της περιβόητης Νέας Διακυβέρνησης, αφού κατάφερε με την «σκοτεινή» απογραφή της να θέσει την οικονομία της χώρας μας υπό κοινοτική επιτροπεία και έλεγχο και αφού μας καταδίκασε όλους σε ανελέητη ακρίβεια, έφερε προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής έναν προϋπολογισμό «μαϊμού». Έναν προϋπολογισμό που όλοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο 4μηνο του 2006 θα καταρρεύσει παταγωδώς, μαζί με τις ελπίδες που προεκλογικά εξέθρεψε η ΝΔ για δήθεν καλύτερες μέρες. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το μόνο τρόπο που γνωρίζει -την άγρια και μονόπλευρη λιτότητα- προσδοκά άνοδο των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο, τη στιγμή που οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι μικρότερες του πληθωρισμού, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Με τον οδυνηρό αυτό τρόπο αποδεικνύεται πόσο αναξιόπιστες ήταν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δήθεν «στροφή στην περιφέρεια» όταν για τα 2 συνεχόμενα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ο εύκολος τρόπος εξοικονόμησης φόρων είναι η δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και μάλιστα ενώ είναι γνωστό ότι το Π.Δ.Ε. είναι ο βασικός αν όχι ο μοναδικός τροφοδότης των μικρής και  μεσαίας κλίμακας έργων σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο.
Τα νούμερα είναι δυστυχώς για την Κρήτη αλλά και για τους εμπαίζοντες τον Κρητικό λαό κυβερνητικούς αξιωματούχους και τοπικούς κομματικούς παράγοντες, αδιάψευστοι μάρτυρες.
Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω εν τέλει, ότι τα όρια της διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης, που λογικό είναι και οφείλουν να έχουν όλα τα κόμματα, της πολιτικής γόνιμης αντιπαράθεσης, έχουν ένα αξεπέραστο όριο: δεν μπορούν να συγκρούονται με την κοινή λογική. Να είμαστε όλοι σίγουροι ότι οι πολίτες, πέρα από τις διαφορετικές και συγκυριακές διακυμάνσεις των εκτιμήσεων που κάνουν για τα πολιτικά κόμματα και την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε αυτά, δεν ανέχονται και δεν είναι εύπιστοι ούτε σε μηδενισμούς ισοπεδωτικούς, αλλά ούτε -και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω- σε τυχόν ωραιοποιήσεις από όποιους και αν παρουσιάζονται για μια πραγματική κατάσταση. Εν τέλει, η μέση συλλογική συνείδηση με νηφαλιότητα και το χθες έχει αποτιμήσει και το σήμερα κρίνει, αλλά κυρίως έχει αυξημένες προσδοκίες για το αύριο. Παραλείπω το κομμάτι των αριθμών και συνεχίζω με τα λόγια του κ. Όθωνα.
Άραγε με ποιους πόρους μετά απ’ όλα αυτά θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες των κατά καιρούς περιφερόμενων κυβερνητικών παραγόντων στους νομούς της Κρήτης;
Ο εμπαιγμός είναι πια απροκάλυπτος! Το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει το ερχόμενο Σάββατο έχει την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση -εκφράζοντας το αίσθημα των πολιτών, των αυτοδιοικητικών θεσμών, των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Κρήτης- με απόφαση του όχι απλά να διατρανώσει τη διαφωνία αλλά και τη διαμαρτυρία του γι’αυτήν την εξέλιξη αλλά και να καταστήσει σαφές ότι τα αντιλαϊκά και αντιαναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης θα βρουν απέναντι τους ένα δυναμικό κίνημα αντίσταση.

Είναι θαρρώ φανερός ο εμπαιγμός του κ. Όθωνα σε βάρος μου και σε βάρος όλων των κατοίκων του Ρεθύμνου, ψηφοφόρων του και μη, καθώς άλλα τον ακούγαμε να λέει προεκλογικά και άλλα λέει και πράττει πλέον που είναι στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα λόγια του μετά το συμβάν για το οποίο δικάζομαι δήλωσε ότι «Η έκφραση αντίθεσης και διαμαρτυρίας στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά αποτελεί και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη.» Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει ποιοι είναι εκείνοι που δικαιούνται να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους. Όχι οι «παγκοσμίως και τουλάχιστον πανρεθυμνίως άγνωστοι». Μας θυμίζει τις δηλώσεις του μετά τη φετινή μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου κατά την οποία ενεργοί πολίτες του Ρεθύμνου τόλμησαν να εκφραστούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Χαρακτηρίστηκαν ως «ομάδα πολιτών άνευ σημασίας» και δύο από αυτούς, προσωπικοί μου φίλοι, ξυλοκοπήθηκαν με ιδιαίτερο μένος από τα σώματα προστασίας του πολίτη. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κύριος Μαρινάκης, συμπληρώνοντας τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Όθωνα ότι "άκουσε" πως την επίθεση έκανε μια «33χρονη Κύπρια φοιτήτρια και αυτό τα λέει όλα». Πόσες γενιές πίσω άραγε οφείλω να έχω ρεθυμνιώτικο αίμα για να δικαιούμαι να διαμαρτύρομαι στο Ρέθυμνο; Πόσο χρονών έπρεπε να είμαι; Αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν καθαρά και περίτρανα τα αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά αισθήματα των δύο αυτών ανδρών, που με τον παρωχημένο τοπικισμό τους μόνο ως επικίνδυνοι μπορούν να χαρακτηριστούν για τη δημοκρατία.

Το τοπίο για το ποιος έχει δικαίωμα να μιλάει στη σημερινή δημοκρατική Ελλάδα συμπληρώνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το νόμιμο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Στατιστικά πλέον σχεδόν κάθε διαδήλωση καταστέλλεται με ξυλοδαρμούς και δακρυγόνα, με αδιευκρίνιστες αλλά βέβαιες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών. Στην άγρια καταστολή της διαμαρτυρίας στις 28 Ιουνίου πολλοί φίλοι μου που ειρηνικά επιθύμησαν να συμμετάσχουν στην πορεία θεώρησαν πως θα πέθαιναν στην άγρια καταστολή που ακολούθησε, ενώ άλλοι μου έλεγαν πως ήταν σίγουρο πως η κυβέρνηση ήθελε κάποιο νεκρό. Και πραγματικά μόνο συμπτωματικά δεν υπήρξε. Ποιος δικαιούται λοιπόν να διαμαρτύρεται και με ποιο τρόπο; Ας μας το εξηγήσει ο κ. Όθωνας που έχει πολιτική και προσωπική ευθύνη για αυτή την καταστολή. Ποιος δικαιούται τελικά να διαμαρτύρεται;
Επιπλέον με αφορμή την οικονομική κρίση πολλοί επιχειρηματίες βρήκαν την ευκαιρία να ξεφορτωθούν όσους ενοχλητικούς είχαν στη δούλεψή τους που τολμούσαν να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των εργατικών αγώνων στην οποία είναι μέλος ο κ. Όθωνας δεν έχει υπερασπιστεί κανέναν. Αντίθετα όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν φορολογούνται, ενισχύεται η φοροδιαφυγή τους και επιπλέον πλουτίζουν από τις μειώσεις των μισθών λόγω της κρίσης. Ποιος δικαιούται να διαμαρτύρεται και πώς;

Ο κ. Όθωνας ισχυρίζεται επιπλέον ότι δεν ανήκω στο πραγματικά πληττόμενο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτό το κομμάτι οι μόνοι που δεν ανήκουν είναι οι επιχειρηματίες φίλοι του που μένουν αλώβητοι από την κρίση, καθώς και ο ίδιος και όλοι οι συνάδελφοί του στη βουλή. Τη στιγμή που μειώθηκαν μισθοί, επιδόματα και συντάξεις, τη στιγμή που έχουν τολμήσει να μιλήσουν ακόμη και για προσβολή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο μισθός των βουλευτών δεν έχει μειωθεί ούτε ένα ευρώ. Εδώ και ένα χρόνο συζητάνε να μειωθεί η σύνταξη των βουλευτών και δεν έχουν κατορθώσει να το κάνουν, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέτρα κατά των πολιτών εφαρμόζονται με ιδιαίτερη ζέση. Υπάρχει κάποιος που δεν εξοργίζεται; Που δεν έχει αγανακτήσει βιώνοντας την αβεβαιότητα του παρόντος και του μέλλοντος αυτού και των παιδιών του, καθώς και το γκρέμισμα όσων με κόπο έχει χτίσει;

Επιπλέον αναίσχυντα οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος υπεραμύνονται της πολιτικής της λιτότητας και της διεθνούς επίβλεψης. Αφότου η ελληνική κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να πείσει τις αγορές (το νέο παράγοντα που φαίνεται πως μπορεί να καταργήσει το σύνταγμα και τους νόμους οποιασδήποτε χώρας) για τη δύναμη της ίδιας και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, επέλεξε να χειριστεί την κρίση δημιουργώντας ύφεση και θέτοντας τη χώρα υπό διεθνή έλεγχο. Η ύφεση, όπως δείχνουν οικονομολόγοι, δεν ήταν ο μόνος δυνατός δρόμος αντιμετώπισης της δημιουργημένης κρίσης, όπως ισχυρίζεται και προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση, στην οποία ακούγεται και η στεντόρεια φωνή του κ. Όθωνα. Ο διεθνής έλεγχος δεν ήταν απόρροια της ανικανότητας της ελληνικής οικονομίας να συγυρίσει το σπίτι της, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης να πείσει πως μπορεί να το κάνει. Το παρόν και το μέλλον μας έχει υποθηκευτεί εξαιτίας αυτής της ανικανότητας. Θεωρώ κάθε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που δεν έχει παραιτηθεί υπεύθυνο και υπόλογο για την παρούσα κατάσταση που μας έχει επιβληθεί. Ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει καμία εντολή μέσω της ψήφου του για όσα συμβαίνουν. Ο κ. Όθωνας είναι μέλος μιας παράνομης κυβέρνησης που συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία υπό την απειλή δακρυγόνων, απολύσεων, μειώσεων των μισθών, ανεργίας, λογοκρισίας και μηνύσεων για αυγοβολή. Αν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Όθωνας δήλωνε στις κάμερες ότι χαρακτήριζε το περιστατικό άνευ σημασίας είχε διατάξει την κράτησή μου εκφράζοντας την επιθυμία του να κινηθεί δικαστικά εναντίον μου. Κατηγορούμαι για απρόκλητη έργω και λόγω εξύβριση, για προσβολή της τιμής και της υπόληψής του. Σύμφωνα με όλα όσα ανέφερα θεωρώ ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το απρόκλητο της πράξης μου. Ο κ. Όθωνας με προκαλεί καθημερινά επηρεάζοντας με τις αποφάσεις του στη βουλή τη ζωή, την εργασία, την αξιοπρέπεια τη δική μου και όλου του περιβάλλοντός μου. Με προκαλεί με τον εμπαιγμό που φέρει η κατάφωρη αντίφαση μεταξύ των λόγων του ως αντιπολίτευση και των λόγων και έργων του ως κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Α.Π. 248/1986 η τιμή και η υπόληψη ορίζονται ως εξής: «Τιμή νοείται η εκτίμηση που αποδίδεται σε συγκεκριμένο άνθρωπο σύμφωνα με την ηθική και νομική συμπεριφορά του, δηλαδή από την εκπλήρωση των ηθικών και νομικών καθηκόντων του. Και υπόληψη, η εκτίμηση που του αποδίδεται σύμφωνα με την εκπλήρωση της ιδιαίτερης κοινωνικής συμπεριφοράς του». Για ποια τιμή και υπόληψη μπορεί να μιλά ο κ. Όθωνας και οποιοσδήποτε βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος που συνεχίζει να είναι μέρος αυτού του εμπαιγμού που υφίσταται ο ελληνικός λαός;
Ένα ένα τα κάστρα της δημοκρατίας στην Ελλάδα πέφτουν. Ακόμη και το δικαίωμά μας στη διαμαρτυρία και στην αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής φαίνεται ότι συντονισμένα πλέον και με κυβερνητική γραμμή αποτελεί στόχο, κρίνοντας από τις μηνύσεις βουλευτών που απολαμβάνοντας την ασυλία τους κινούνται δικαστικά εναντίον πολιτών.

Δεν αποδέχομαι καμία από τις κατηγορίες που μου αποδίδονται για όλους τους παραπάνω λόγους που εξέθεσα. Οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος είναι υπόλογοι για βαρύτατα εγκλήματα απέναντι στον ελληνικό λαό. Και θα ολοκληρώσω επιστρέφοντας σε δηλώσεις του κ. Όθωνα στις 27 Σεπτέμβρη, δυο μέρες μετά το περιστατικό. Τους τις αντιγυρίζω μεταφέροντάς τες αυτολεξεί:
«Ο καθένας επομένως που επιλέγει να επιδίδεται σε τέτοιες πράξεις θα πρέπει να έχει συναίσθηση ότι αυτό έχει κόστος και συνέπειες. Δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί αυτή η πρακτική ατιμώρητα και περίπου να τη νομιμοποιούμε με την ανοχή μας. Είναι τόσο απλό.

8 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια και πάλιν κορίτσι μου.
  Όλοι οι Ρεθυμνιώτες συμπολίτες του Όθωνα, δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι έχει αθετίσει όλες τις προεκλογικές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας πόσο προδότης και δοσίλογος είναι.

  Στα δικά μας μάτια έπραξες ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδος που ο κάθε Έλληνας οφείλει να διαφυλάττει, που ο ίδιος και τα αφεντικά του το έχουν κουρελιάσει και βάλθηκαν να εξαφανήσουν την Ελλάδα από το χάρτη.

  Στο τμήμα Δ', Άρθρο 120, Παράγραφος 4 του συντάγματος αναφέρεται ότι:
  "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".

  Η πράξη σου, λοιπόν, είναι απολυτώς συνεπής προς το Σύνταγμα της Ελλάδος.
  Όσοι από τους Έλληνες αγαπάμε και πονάμε αυτόν τον τόπο οφείλουμε να αντισταθούμε στην νέα σοσιαλιστική Χούντα.

  ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΣΟΥ. ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ωραίο κείμενο. Σύντομο, λιτό και περιεκτικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετικό κείμενο / ντοκουμέντο που ακυρώνει κάθε ισχυρισμό του Όθωνα περί «απρόκλητης» πράξης... Πνίγηκε μέσα στα σκατά του!
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ..
  Διερωτώμαι που είδε το «απρόκλητο» ο κ. Όθωνας και είχε το θράσος να κάνει μήνυση!! Μας προκαλούν καθημερινά ! Τί περισσότερο πρέπει να πάθουμε για θεωρηθεί ως αιτία πρόκλησης ... και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. συγχαρητηρια και μπραβο και απο μενα,

  σιγουρα θα εχεις βαρεθει να ακους "μπραβο", καλη μας μαρινα, και ειναι και αλλοι πολλοι που θα θελαν να σε συγχαρουν, αλλα δεν εχουν προσβαση στο διαδικτυο, οπως καλη ωρα οι ηλικιωμενοι γονεις μου, οποτε σου μεταφερω και τα δικα τους "μπραβο".

  μη μασας με τα -ελαχιστα ειναι η αληθεια- αρνητικα σχολια που σου γραφουν εδω οι διαφοροι πασοκοι.
  μαλιστα, δεν πιστευω οτι προκειται για απλους βολεμενους πασοκους, αλλα για βαλτα ατομα, γιατι οχι και μεσα απ το γραφειο του οθωνα.

  μην πτοεισαι, γλυκεια γενναια μας μαρινα!
  οπου να ναι, πεφτουν!
  πεφτει η χουντα του πασοκ και ολα αυτα (μαζι και οσα σου εκαναν στη δικη) ειναι οι τελευταιοι σπαραγμοι του τερατος.

  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ λοιπον!
  καλη μας λευτερια κι εσυ να εισαι παντα καλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πριν δύο χρόνια είμασταν οι καλοί πολίτες που μας εκλιπαρούσαν για μια ψήφο. Τώρα γίναμε πολίτες «άνευ σημασίας» (κατά τον κ. Όθωνα) που μας απαξιώνουν και διαλύουν τις ζωές μας. Απαιτούν όμως να τους σεβόμαστε....Ο κάθε άνθρωπος γίνεται σεβαστός από το έργο του και την συμπεριφορά του και αυτοί ..δεν αξίζουν κανένα σεβασμό μας ! Μας εξαπάτησαν, κλέψαν την ψήφο μας.. Τα τσιράκια της τρόικας δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχα πια!

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΜΑΡΙΝΑ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. O έθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γνωρίζοντας το ποιόν του Έλληνα είχε γράψει προφητικά:
  «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε,
  πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε»
  Καιρός να ξυπνήσουμε αδέλφια !!! Η Ελλάς εάλω !!

  ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΛΕΨΕΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΟΥ. ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σε βλέπω ότι τρελαίνεσαι να βρεις μια λογική συνέχεια στο ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ του κΏθωνα.

  Όλοι, ακόμη και αυτοί που τον ψήφισαν, έχουν καταλάβει την ποιότητα και την ικανότητα σκέψης, του κΏθωνα και των συναγελαζόμενων του.

  Άραξε, χαλάρωσε και ζήσε την αίσθηση ότι έκανες το καθήκον σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή